Округлим столом на тему “Образовање Рома у општини Велико Градиште“ обележен Светски дан Рома

Поводом обележавања 8. априла, Светског дана Рома, у присуству представника кључних институција, у Великом Градишту одржан је округли сто на тему “Образовање Рома у општини Велико Градиште“.

Учесници округлог стола, представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Биљана Петрашковић-Којић, представница СКГО и координаторка пројекта, Ивана Максић, координаторка за инклузију Рома СИПРУ тима, Драгана Јовановић, председник Удружења “Ром“ Велико Градиште, Живослав Симић, и члан Удружења, Душан Стојановић, помоћница председника општине, Гордана Јецић, представници Центра за социјални рад Велико Градиште и Голубац те директори основне и средње школе и предшколске установе у Великом Градишту представили су тренутну ситуацију и положај ромске заједнице у Србији и Великом Градишту и мере за унапређење инклузије Рома у друштво.

Разматрајући питање положаја Рома, они су истакли значајну улогу образовања и указали на препреке и потребу да ромска деца редовно похађају вртић и школу као и неопходност рада са родитељима како би схватили важност едукације. На скупу је предочен и Акциони план за спровођење Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији.

Гордана Јецић навела је да локална самоуправа у Великом Градишту и ромска заједница могу да буду пример добре и успешне сарадње за друге регионе у Србији.
“Наша сарадња траје током целе године кроз разне начине и могућности да се олакшају, унапреде и побољшају услови живота Рома и осталих социјално  осетљивих категорија. Важно је да деца ромске популације одлазе у вртић, школу и да учествују у ваннаставним активностима која су доступна свој деци наше општине.“, рекла је она и додала да општина има веома добар социјални програм којим су родитељима обезбеђени бољи услова за подизање деце.

Приликом ступања у брак опшптина помаже младенце са 20 хиљада динара. Младим мајкама се за свако новорођено дете исплаћује по 15, 20, односно 25 хиљада динара, док незапослене мајке добијају једнократну помоћ од 50 хиљада, док је упис трећег детета у вртић бесплатан. Ученицима који испуњавају услове обезбеђене су бесплатне књиге, ужина и превоз до школе, а студентима превоз једном месечно и годишње стипендије.  Средњошколцима су покривени трошкови смештаја и исхране у домовима ученика са по пет хиљада динара.

За Роме и остале социјално осетљиве категорије становништва обезбеђена је здравствена услуга, набавка лекова и намирница по потреби, а онима који нису имали адекватне услове за становање обезбеђен је грађевински материјал, прикључак на електричну енергију и комунално опремање док право на помоћ имају и приликом израде личних докумената.

“Оно што желим да нагласим је то да је Ромска заједница врло добро информисана о остваривању својих права и да то користи. Ромска деца настављају даље школовање и са поносом могу да кажем да се међу Ромима налазе врло успешни лекари, судије и учитељи. Одраслима је пружена могућност да се школују кроз пројекат „Друга шанса“ који је, на наше велико задовољство наишао на изузетно интересовање. На овај начин се смањује неписменост код Рома, што доводи до еманципације и јачања свести о значају рада и заустављану сиромаштва. У ромском насељу опремљен је терен за дечије игралиште што је допринело да деца на квалитетан начин проводе своје слободно време и да се друже.“, додала је помоћница председника општине.

У оквиру обележавања Светског дана Рома чланови Удружења “Ром“ извели су занимљив културно-уметнички програм док је у просторијама овог удружења организовано дружење где су се деца, уз подршку професора, такмичила за најбољи ликовни рад. На општу радост, поред најбољих, награђени су сви – бојицама, свескама и играчкама.

ВИДЕО ПРИЛОГ