У Великом Градишту представљене инвестиције у 2017. години

Поводом предстојећих радова и инвестиција у општини Велико Градиште, председник општине, Драган Милић, у присуству сарадника и директора јавних предузећа и установа, одржао је данас конференцију за медије.

“И поред постојећих проблема, јавне службе су на доста високом нивоу, имају добре резултате у раду, што је и оцена грађана.“, истакао је Милић на почетку обраћања.

Што се области образовања тиче, он је навео да се у општини већ низ година води рачуна да се деци, односно ученицима обезбеде што бољи услови те да буду адекватно награђени за сваки успех у учењу. Ђаке са најбољим успехом на републичким такмичењима, на крају сваке школске године, општина награђује вредним наградама које ће им помоћи при даљем школовању.

Општина је креирала и добар социјални програм који спроводи преко Центра за социјални рад, кроз социјалну помоћ која укључује бесплатну ужину и превоз за ученике, помоћ младенцима, незапосленим родитељима, за новорођену децу, студентима, превоз пензионерима за одлазак код специјалисте, женама за вантелесну оплодњу и остале социјалне потребе. За овај програм опредељено је 29 милиона динара из буџета.

У Дому здравља у Средњеву изграђена је амбуланта са апотеком која покрива потребе готово половине становништва општине и ускоро се очекује и званично отварање уз присуство министра здравља. Изградња је финансирана из буџета општине и средствима Министарства здравља. У Великом Градишту завршено је сређивање Дома здравља, замењени су столарија и плочице и уређено пријемно одељење, а у плану су набавка још једног санитетског возила и уређење дворишта.

И инвестиције у образовању су планиране па је тако за ОШ “Вук Караџић“ у Мајиловцу за ову годину издвојено 250 хиљада динара за опрему. Општина је већ набавила интерактивне школске табле за 70 посто свих одељења, што је увелико унапредило квалитет наставе, а ускоро ће обезбедити и за преостала одељења. Највише инвестиција у просвети имаће школа “Миша Живановић“ у Средњеву где је ових дана одобрено 12 милиона динара од Министарства просвете за изградњу нове школе чији се завршетак очекује наредне године. Такође, и средства у износу од 1,5 милион динара, намењана за замену столарије у старој школи, биће преусмерена за завршетак новог објекта. Истовремено, у Царевцу се дограђује одељење Дечјег вртића и котларнице за Основну школу, вредности 1,5 милион динара.

Оцењено је да је Основна школа “Иво Лола Рибар“ у Великом Градишту у одличном стању, планирана се и постављање видео-надзора док ће се ребаланском обезбедити додатни милион за замену подова или школских клупа. Конкурском су додељена два стана за дефицитарне кадрове ове школе, а у плану је још један конкурс који ће у потпуности решити овај проблем.

У Средњој школи у току је пројекат за комплетну фасаду, вредности 250 хиљада динара, а још 400 хиљада биће издвојено за рачунаре и видео-надзор. Од Министарства просвете обезбеђена су средства за фасаду старог дела зграде те 2,3 милиона из буџета општине за хидрантску мрежу, као заштита од пожара.

Одељењу Музичке школе “Стеван Мокрањац“ у Великом Градишту планирано је 100 хиљада динара за инструменте које општина сваке године набавља док ће 1,5 милион бити преусмерен на инвестирање у објекат који важи за један од лепших.

У Туристичкој организацији буџетом је предвиђено 1,8 милиона динара за изградњу спортске хале на Сребрном језеру што са пренетим средствима из прошле године чини 87 милиона. Поред редовних издатака, планирано је и 150 хиљада за набавку бицикли те инвестиција за кишну канализацију на Сребрном језеру.

Преко Спортског центра планирана се изградња хидрантског система, вредности 700 хиљада динара, адаптација спортског комплекса за кошарку те 10 милиона за пресвлачење терена тартано подлогом. Ту су и 3 милиона намењени за фудбалске свлачионице. За функционисање Спортског центра, промоцију и развој спорта и бич волеј издвојено је 48 милиона за, што је укупно 7-8 посто издвајања из буџета за спорт што је више и од просека земаља Европске уније.

Народна библиотека “Вук Караџић“ набавиће ове године нове књиге у вредности 450 хиљада динара, за клима уређаје је издвојено 250 хиљада док је вредност радова на реновирању фасаде и столарије 2 милиона динара.

За Културни центар планирани су радови на замени столарије и постављању хидрантске мреже и громобрана у вредности од милион динара, а 500 хиљада опредељено је за израду споменика славној Градиштанки, глумици Жанки Стокић. Са румунским партнерима у току је реализација пројекта за уређење комплетне зграде.

У Народни музеј ће се инвестирати 200 хиљада динара за набавку збирке старог новца и рачунарске опреме. Објекат Предшколске установе који је реновиран прошле године, у одличном је стању, а ове ће бити набављени нови рачунари, намештај, опрема за образовање и домаћинство.

Наставља се и с улагањима у асфалтирање, у току су радови у Чешљевој Бари, а до краја маја биће завршено 20 километара сеоских улица. Средxствима добијеним од Министарства туризма и Министарства привреде завршено је асфалтиране три километра улица у граду, а у плану је и асфалтирање тротоара десет улица – Трг ослобођења, Пере Металца, Браће Буђони, Старине Новака, Мирослава Тирша, Жике Поповића, Властимира Павловића Царевца, Жичка, Стефана Дечанског и Албанске споменице. Ове године биће завршен и пут Затоње-Бискупље, у плану је изградња кружног тока код “Моде“ и замена постојеће економичнијом LED расветом.

Очекује се и почетак 2. фазе радова на водоснабдевању. Након водоизворишта у Острову, вредног 4,5 милиона евра, настављају се радови од резервоара изнад Кумана према насељима Кумане, Тополовник, Кисиљеву, Рудареву, Острову, Царевцу и Триброду, у вредности 40 милиона динара.  На водоизворишту “Стиг“ првих 150 прикључака очекује се већ током априла, а Велико Градиште је и једна од десет општина у Србији која има водну дозволу за водоизвориште “Јелак“.

Радови на гасификацији општине започети прошле године, тренутно се изводе у Великом Градишту, Белом Багрему и Пожежену. Председник општине овом приликом упутио је извињење грађанима због честих прекида водоснабдевања које се дешавало делом због непостојања општинске документације о положају појединих инсталација, а делом кривицом извођача. Најављени су и радови на канализацији, а најинтересантнија инвестиција биће рестаурација главне улице, тзв. чаршије. Уз ову инвестицију, изузетно је занимљив и завршетак аеродрома где се већ ове године очекују први летови. Због великог интересовања румунских гостију, у Темишвару је почетком априла организована презентација туристичке понуде општине Велико Градиште.

Пројекат уређења чаршије укратко је представио главни урбаниста општине, Марин Крешић, позвавши грађане да се укључе у јавну трибину и од три идејна решења изаберу најбоље те изнесу и своје примедбе и сугестије.

Април је већ годинама месец генералног уређења града и Сребрног језера па је и сада упућен апел грађанима да се придруже и уреде домаћинства и пазе на правилно одлагање отпада како бисмо Први мај и почетак туристичке сезоне дочекали спремни.

Поред улаганај у наведене области, председник општине је изнео и проблем продаје Фабрике уља “Дунавка“ чија се судбина решава свакодневно. Како се ових дана се завршава процена, за април је заказана и лицитација.

На питање новинара, Драган Милић одговорио је да ће у инвестиције ове године бити уложено преко 200 милиона динара. Питања је било и у вези подстицаја општине у органску производњу где је, поред одржаног саветовања за пољопривреднике, одлучено и да се за производњу у заштићено делу земљишта у близини водоизворишта у Острову финансијски стимулишу пољопривредни произвођачи са 30 хиљада динара по хектару како би се оживела органска производња, између осталог и чувеног пасуља “градиштанца“ за чији је узгој заинтересована и једна невладина организација.

Поред наведених, у општини Велико Градиште реализује се и низ мањих пројеката и инвестиција како би општина била спремна за нова улагања у привреду и туризам што ће житељима, уз боље услове живота, обезбедити и нова радна места.

ВИДЕО ПРИЛОГ

 

image_pdfimage_print