Почетак радова на гасификацији општине Велико Градиште

У општини Велико Градиште јуче су, у оквиру дистрибутивне гасоводне мреже “Тополовник“ у селу Кумане, почели радови на гасификацији.

“Верујем да је ово историјски дан за општину. Почињу активности на гасификацији читаве општине за шта смо први разговор водили пре пет-шест година да бисмо данас кренули са самом инвестицијом.“, најавио је председник општине Велико Градиште, Драган Милић.

Он је додао да је уговорена изградња 41,5 км разводног гасовода радног притиска до 16 бара и 126,7 км дистрибутивног гасовода радног притиска до 4 бара, са 600 гасних прикључака на територији целе општине.

“Данас почиње изградња првих 36 км гасовода са 170 гасних прикључака на територији насеља: Кумане, Тополовник, Кисиљево, Бискупље, Затоње и Рам. Следи изградња ДГМ Градиште са припадајућим насељима: Велико Градиште, Пожежено и Острово, затим ДГМ Мајиловац са припадајућим насељима: Мајиловац, Сираково, Курјаче, Ђураково, Поповаци и Бискупље, затим ДГМ Бара са припадајучим насељима: Чешљева бара, Средњево, Камијево, Десине, Дољашница, Гарево, Љубиње и Пећаница, затим ДГМ Браничево 2 са припадајућим насељима: Кусиће, Триброде и Царевац и на крају ДГМ Раброво 2 са припадајућим насељем: Макце.

Уговорени рок гасификације првог дела општине је четири године. Већ сутра ћемо упутити захтев Србијагасу за нових 112 км гасовода како би свако домаћинство и индустријски потрошач имали могућност да се прикључе на гасоводни систем. Очекивана цена прикључка је испод 700 евра.“, рекао је Драган Милић.

Председник је истакао и да ће гасификација увелико олакшати бављење туризмом,   пољопривредом и индустријом те уједно привући потенцијалне инвеститоре који су веома заинтересовани за овај вид енергије, захваливши Србијагасу, Гасинвесту, Браничевском округу и месним заједницама и свима који су дали свој допринос.

Координатор пројекта “Србијагаса“, Александар  Вучић, истакао је значај природног гаса, енергента којки доприноси заштити животне средине што ће веома утицати на туризам. “Гас је комфоран, лако доступан, једноставан за коришћење и економски најисплативији.“, додао је Вучић.

Обећање присутнима и грађанима да ће ову велику инвестицију одрадити квалитетно и у договореном року, у складу са одговарајућом документацијом, дао је заменик директора Гасинвеста, Градимир Јаковљевић.

Захваливши свима који су учествовали у пројекту и локалним самоуправама које су препознале његов значај, начелник Браничевског округа, Александара Ђокић, најавио је и изградњу саобраћајне инфраструктуре у циљу развоја туризма.

Пројекат је подржао и председник месне заједнице Кумане, Ратибор Јовановић, изјавивши да очекује да ће изградњом мреже бити побољшани и услови живота на селу.

ВИДЕО ПРИЛОГ

M03_7518 M03_7520 M03_7528