Нови систем водоснабдевања пуштен у рад

Великоградиштанци су овогодишњи „Дан Дунава“, обележили пуштањем у пробни рад новог система за водоснабдевање.

Ова замашна инвестиција реализују се у оквиру пројекта Еврпоске уније „Социјално-економски развој дунавске регије у Србији“, који се данас завршава. Пројекат финансира Европска унија, а спроводи и кофинансира Аустријска развојна агенција. Укупна вредност пројекта је 19,5 милиона евра.

Систем водоснабдевања у Великом Градишту је коштао 4,5 милиона евра. Ово је пример добре сарадње Европске уније, Владе републике Србије и једне општине, и како је подвукао председник ове подунавске општине Драган Милић овај објекат је вома значајан за општину која има амбиције да развија туризам.

„Имамо Сребрно језеро, Дунав и Пек који се код Градишта и улива у Дунав. Полако постајемо лидер у развоју језерског туризма. Влада Србије и ЕУ су то препознали, и помогли нам да изградимо овај објекат који трајно треба да реши снабдевање здравом пијаћом водом. Објекат је завршен пре планираног рока“ напоменуо је Милић.

Кроз месец дана, после пробног рада одавде ће водом за пиће бити снабдевани Сребрно језеро, сам град Велико Градиште и два несеља која су прикључена на градиштански водовод. Овај нови систем је спојен са постојећим водоводом.У првој фази урађено је водоизвориште четири бунара, фабрика воде, око 8 километара цевовода, који се у дужини од око 300 метара простире испод Сребрног језера и резервоарски простор изнад једног насеља, одакле ће вода бити усмерена ка осталих 23 насеља ове подунавске општине.

„Предстоји друга веома значајна фаза која треба да обезбеди да овај проојекат заживи и да се самофинасира. Очекујем помоћ у предстојећем периоду кко би и другу фазу завршили. Корист ће имати више од 120 хиљада туриста, колико их тренутно има на језеру“, навео је председник.

Током године овај туристички дргауљ посети између 600 и 700 хиљада туриста. Но, амбиције Градиштанаца су много веће од тога и марљиво раде како би их остварили.

„Ови пројекти су се уклопили у стратешки развој српског туризма. Подржавамо и остале инфраструктурне пројекте развоје туризма у региону. Надамо се даће колико наредне године већ пристајати бродови код Рамске тврђаве, која ће бити обновљена у наредном периоду. Уложићемо и у спортско рекреативне садржаје, како би ова дестинација, једна од најзначајнихих у Србији привуче још више туриста. Крајњи циљ је економски развој и повећање запослености“, казала је Рената Пинџо помоћник министра у министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Catherine Wendt, директорка Одељења за Србију при генералном Директорату за суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије уверила се на терену како протиче пројекат.

„Србија има огроман потенцијал и ово је прилика да га искористи. Овај систем водоснабдевања користиће 25 хиљада грађан. Важно је напоменути да ће овај систем утицати и на стабилизацију снабдевања водом у области Сребрног језера“, рекла је Wendt.

Johanes Eigner, амбасадор Републике Аустрије у Србији је посебно истакао добру сарадњу и препознавање важности пројекта за развој региона и потецињал Сребрног језера.

„Европа, Србија и Аустрија раде заједно на социјално-економском развоју дунавске регије у Србији“, нагласио је Eigner.

Након тога уследило крстарење бродом „Силвер Стар“ са Сребрног језера до Голубачке тврђаве. Присутнима су се обратили кључни људи на пројекту чије резултате је представио господин Klaus Kapper, менаџер пројекта, захваливши се свима који су на њему учествовали.

У Голупцу, још једној подунавској општини у Браничевском округу, један параф на споразум омогућио је наставак реновирања чувене тврђаве.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић, и Klaus Kapper, менаџер пројекта Социјално-економски развој дунавске регије у Србији, испред Аустријске развојне агенције потписали су споразум о наставку финансирања радова на реконструкцији Голубачке тврђаве.

Преузето са: ebranicevo

ВИДЕО СНИМАК

Фото: Фото MIX

M03_6307 M03_6312 Vodoizvoriste 1

M03_6331 M03_6348 M03_6360 M03_6363 M03_6366 M03_6368 Potpisivanje 2