Обилазак радова на изградњи инфраструктуре у општини Велико Градиште

Руководство општине Велико Градиште обишло је у петак, 28. новембра, локације на којима су у току радови на изградњи инфраструктуре, почевши од насеља Љубиње где се ових дана завршава санација крова на основној школи. Представници општине и ЈП Дирекције за изградњу општине, обишли су и радове на асфалтирању у Великом Градишту где је у изградњи шетна стаза и неколико улица. Радови на шетној стази изводе се у дужини од 1.735 метара, од уласка у град до Аутобуске станице, а планирано је и продужење за 1.500 метара како би се центар града спојио са насељем Бели Багрем. Дужина асфалтираних улица износи око 1.600 метара, а вредност укупних инвестиција је око 20 милиона динара.

У самом граду у току су и радови на изградњи потисног цевовода “Мајур“ према Пожежену, у дужини од 1.100 метара, што ће задовољити потребе снабдевања града за 40%. Вредност ове инвестиције је 9,4 милиона динара. На самом водоизворишту Јелак-Смонице, повезивањем бунара 4 и 5 на ново постројење, повећаће се капацитет за 35 l/s, односно 75-80 l/s укупно. У овој фази извршиће се и програмирање опреме за хлорисање и аутоматски рад водоизворишта.

У насељу Бели Багрем обављају се радови на главној канализационој линији “Јужни ток“, вредности 14,5 милиона динара, а реализацију је помогла Дирекција за воде Министарства пољопривреде. До сада су израђене црпна станица и цевовод, а завршетак прве фазе очекује се 15. децембра.

По речима председника општине, Драгана Милића, најважнију инвестицију у општини представља изградња водоизворишта у насељу Острово, чијим завршетком ће бити решен проблем водоснабдевања за сва насеља у околини. Овај пројекат се реализује из средстава ИПА фондова, односно Аустријске развојне агенције – АДА и вредан је 4,5 милона евра. До сада су ископана два од укупно три бунара док су у току радови на постројењу за прераду воде и потисни цевовод испод Сребрног језера, што је обухваћено обавезним фазама пројекта. Планирана је израда компаративне студије која ће дефинисати повезивање новог постројења и мреже са постојећом мрежом те да се, у оквиру пројекта, уместо водоторња изради магистрални потисни цевовод од аутокампа до Конглавице чиме би се завршила и друга етапа генералног пројекта како би вода била доступна и насељима у њеном подножју која нису прикључена на водоводну мрежу. Завршетак прве фазе пројекта планира се у року од годину и по дана након чега се другом фазом предвиђа снабдевање пијаћом водом свих насеља поред језера и изградња канализације, док ће се у трећој фази водоводна мрежа проширит до свих насеља.

У селу Курјаче у току је уређење терена за мале спортове, у изградњи пут Курјаче – Кличевац док се у селу Сираково, уз помоћ НИС-а и Републичке дирекције за путеве, асфалтира 500 метара пута.

Поред председника општине, Драгана Милића, обиласку радова присуствовали су и његов заменик, Слађан Марковић, председник Скупштине, Томислав Ивановић, и директор ЈП Дирекција за изградњу, Бобан Јовановић.

 

 

image_pdfimage_print