Посета пољопривредном сајму у Верони – вредно улагање

Пољопривредници општине Велико Градиште до сада су имали прилику да присуствују сајмовима пољопривреде у Грчкој и Мађарској, а сада и једном од највећих и најквалитенијих у Европи – Међународном сајму пољопривредне механизације и сточарства „Fieragricola“ у италијанском граду Верони. Овај сајам је присутан више од једног века у пољопривреди и једина је међународна манифестација у Европи која обезбеђује комплетну понуду технологија и производа у секторима као што су пољопривредни инжењеринг, узгој животиња, агро-материјал, обновљиве енергије и услуга за пољопривреду. На сајму је учешће узело преко 1.200 излагача из 22 државе. Ове године фокус је био на одрживој пољопривреди у заштити животне средине и економском просперитету пољопривреде.

И поред тешке финансијске ситуације општина Велико Градиште издвојила је средства за посету пољопривредника сајму како би се упознали с актуелностима и новинама применљивим у својим домаћинствима. Непосредан контакт пољопривредних произвођача с најновијим достигнућима у свим областима пољопривредне производње незаменљив је у послу којим се баве и уједно представља одличну прилику за упознавање са најсавременијим технологијама, стицање нових знања и унапређење пословања.

Овај врхунски пољопривредни догађај био је подељен на пет тематских целина са комплетном понудом производа, услуга и технологија за модерну пољопривредну производњу. Сајму су присуствовали сви учесници у пољопривредној производњи: пољопривредни предузетници, одгајивачи, компаније пољопривредне механизације, ветеринари, конструктори и дилери пољопривредних машина, произвођачи хране и произвођачи средстава за примарни сектор што је посетиоцима омогућило да, поред упознавања с најновијим достигнућима, остваре и важне контакте.

У општини Велико Градиште највећи пољопривредни произвођачи су мештани села Курјаче, Сираково, Десине и Макце. Они су највише интересовања показали за тракторе од 120-150 коњских снага будући да су обрадиве површине којима располажу у просеку величине 100 хектара. Како су најзаступљеније пољопривредне културе пшеница, сунцокрет и кукуруз пажњу је, између осталог, привукла и покретна сушара за зрнасту робу капацитета од 10 тона и вредности 22.000 евра, истакао је одборник Скупштине општине Велико Градиште, Златољуб Жикић. Продавац ће сушару купцу допремити на кућну адресу што је велики корак у пословању у овој области. Иначе, наши посетиоци су као постојећи проблем истакли ниске цене својих производа и малу куповну моћ као ограничавајући фактор због чега им већина механизације остаје још увек недоступна.

Пољопривредници из наше општине посету сајму су и овај пут оценили као веома успешну и корисну за даљу производњу. Уз непроцењива искуства са сајма и међусобну размену утисака, од туристичког водича имали су прилике да чују корисне савете о начину вођења пољопривреде у покрајини Венето као и читавој Италији, вредне 250 милијарди евра и једне од најјачих у Европи. Уједно, током путовања видели су и како изгледају неке од бројних површина под засадом са усавршеним системом наводњавања што је многе подстакло на планирање будуће производње у том смеру.

image_pdfimage_print